Klimatet, FN:s nya hållbarhetsmål och barn som skolstrejkar. Hur kan miljöfrågor och mänskliga rättigheter gynnas, och varför är det viktigt?
Den 26/4 kl. 8.30-12.00 arrangerar kommunikations- och hållbarhetsbyrån Tell Us en halvdag för personer som arbetar nära civilsamhälle och medborgare. Under dagen blir du uppdaterad om utvecklingen nationellt och internationellt utifrån aktuella händelser och rapporter.
Kursen ger dig bakgrund om varför det civila engagemanget är viktigt och hur man i organisationen kan arbeta för ökat inkluderande. Förutom det får deltagarna en presentation av en stor FN-rapport som utvärderat den globala situationen, och får höra om aktuella händelser i Sverige med alltifrån potentiella försämringar i miljöorganisationers rätt att överklaga till föreslagen klimatlagstiftning som kan påverka samhället de kommande åren.
Dessutom får du inblickar i hur det går för det svenska miljö- och klimatarbetet.
Kursen ger dig kunskaper om:
- Aktuella händelser inom mänskliga rättigheter och miljö/klimat
- Vikten av mänskliga rättigheter inom miljöområdet
- Nationella politiska framtidsscenarios inom klimatområdet
- Hur olika framtidsscenarios kan påverka samhället
- Hur du arbetar inom organisationer för ökat medborgarengagemang
Kursen passar dig som arbetar mot civilsamhälle, politik och företag, eller få bättre grundkunskap och förståelse för skeenden inom mänskliga rättigheter, klimat och miljö.
Upplägg
Miljö- och klimatlagstiftningens roll i samhället utvecklas konstant. Men hur väl har internationella överenskommelser egentligen implementerats nationellt? Biologen och journalisten Samuel Avraham utgår ifrån FN-rapporten ”The Environmental Rule of Law” och beskriver klimat och miljölagstiftningens globala utveckling, samt konsekvenserna av att inte inkludera civilsamhället. Dagens deltagare får med sig en sammanfattning av FN-rapporten som Tell Us tagit fram.
Olivia Linander, klimatkämpe och utbildare om aktivism och folkrörelser, tar med avstamp ur FN-rapporten upp den gemensamma utmaningen att stärka civilsamhället i Sverige. Hon presenterar ett antal erfarenheter från den svenska miljörörelsen och lyfter möjligheter och utmaningar för civilt deltagande i det svenska miljöarbetet.
Beatrice Rindevall, VD på Tell Us, går igenom händelser inom klimat, miljö och mänskliga rättigheter, som nya svenska klimatlagen, en aktuell riksdagsdebatt om civil olydnad och hot mot miljöaktivister i världen.
Därefter blir det ett samtal mellan föredragshållarna och ytterligare relevanta personer.
Deltagarna kommer kontinuerligt få tillfälle att ställa frågor till föreläsarna och panelen. Anmälan sker senast den 18/4 via den här länken.
Avgift: 2900 kr + moms. I avgiften ingår fika.
Lokal: På Forum Syd
Alsnögatan 7, 116 41 Stockholm (Karta)
Busshållplats: Danvikstull
Kontakt för mer information: kontakta samuel@tell-us.se
Går det att följa utbildningen via länk?
GillaGilla
Hej Ulla,
Tack för din fråga! Vi tittar på vilka möjligheter vi har att streama och återkommer.
/Beatrice Rindevall
GillaGilla