Kurs för politiker: Halvdag om miljö, mänskliga rättigheter och lagstiftning

Klimatet, FN:s nya hållbarhetsmål och barn som skolstrejkar. Hur kan politiskt engagerade gynna miljöfrågor och mänskliga rättigheter, och varför är det viktigt? 

Den 25/4 13.00-16.30 arrangerar kommunikations- och hållbarhetsbyrån Tell Us en halvdag för personer som arbetar nära politiken och civilsamhället. Under dagen blir du uppdaterad om utvecklingen nationellt och internationellt utifrån aktuella händelser och rapporter.

Anmäl dig här >>

Kursen ger dig bakgrund om varför det civila engagemanget är viktigt och hur man i organisationer kan arbeta för ökat inkluderande. Dessutom får deltagarna en presentation av en stor FN-rapport som utvärderat den globala situationen, och får höra om aktuella händelser i Sverige med alltifrån potentiella försämringar i miljöorganisationers rätt att överklaga, till hur föreslagen klimatlagstiftning kan påverka samhället de kommande åren. 

Du får konkreta tips på hur du politiskt kan arbeta mot stärkt medborgarengagemang, samtidigt som du får inblickar i hur det går för det svenska miljö- och klimatarbetet.

Kursen ger dig kunskaper om:

  • Aktuella händelser inom mänskliga rättigheter och miljö/klimat
  • Vikten av mänskliga rättigheter inom miljöområdet
  • Nationella politiska framtidsscenarios inom klimatområdet 
  • Hur olika framtidsscenarios kan påverka samhället
  • Hur du arbetar inom organisationer för ökat medborgarengagemang

Kursen passar dig som arbetar politiskt, och vill få bättre grundkunskap och förståelse för skeenden inom mänskliga rättigheter, klimat och miljö.

Upplägg

Miljö- och klimatlagstiftningens roll i samhället utvecklas konstant. Men hur väl har internationella överenskommelser egentligen implementerats nationellt? Biologen och journalisten Samuel Avraham utgår ifrån FN-rapporten ”The Environmental Rule of Law” och beskriver klimat och miljölagstiftningens globala utveckling, samt konsekvenserna av att inte inkludera civilsamhället. Dagens deltagare får med sig en sammanfattning av FN-rapporten som Tell Us tagit fram.

Olivia Linander, klimatkämpe och utbildare om aktivism och folkrörelser, tar med avstamp ur FN-rapporten upp den gemensamma utmaningen att stärka civilsamhället i Sverige. Hon presenterar ett antal erfarenheter från den svenska miljörörelsen och lyfter möjligheter och utmaningar för civilt deltagande i det svenska miljöarbetet.

Beatrice Rindevall, VD på Tell Us, går igenom händelser inom klimat, miljö och mänskliga rättigheter, som nya svenska klimatlagen, en aktuell riksdagsdebatt om civil olydnad och hot mot miljöaktivister i världen. 

Därefter blir det ett samtal mellan föredragshållarna och Linnea Haeggström, kampanjledare på #klimatlätt, ett samverkansinitiativ mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle med målsättningen att 10 000 upplänningar ska minska sina koldioxidutsläpp med 10 procent det kommande året.

Ytterligare namn kan tillkomma.

Deltagarna kommer kontinuerligt få tillfälle att ställa frågor till föreläsarna och panelen. Anmälan sker senast den 18/4 via den här länken.

Avgift: 2900 kr + moms. I avgiften ingår fika.

Lokal: På Forum Syd
Alsnögatan 7, 116 41 Stockholm (Karta)
Busshållplats: Danvikstull

Kontakt för mer information: samuel@tell-us.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s