Kurs för jurister: Halvdag om miljö, mänskliga rättigheter och lagstiftning

Klimatet, FN:s nya hållbarhetsmål, barn som skolstrejkar och medborgare som stämmer stater. Miljöfrågor, mänskliga rättigheter och juridik hänger hand i hand, och det händer mycket på området.

Den 24/4 kl. 13.00-16.30 arrangerar kommunikations- och hållbarhetsbyrån Tell Us en halvdag med föreläsningar för jurister.

Under dagen blir du uppdaterad inom den miljö- och människorättsliga utvecklingen såväl nationellt som internationellt. Deltagarna får en presentation av en stor FN-rapport som utvärderat situationen, och får höra om aktuella händelser i Sverige med alltifrån potentiella försämringar i miljöorganisationers rätt att överklaga till föreslagen klimatlagstiftning som kan påverka företag och samhälle de kommande åren.

Anmäl dig via den här länken >>

Dessutom får du inblickar i hur det går för det svenska miljö- och klimatarbetet.

Kursen ger dig kunskaper om:

  • Aktuella juridiska händelser inom mänskliga rättigheter och miljö/klimat
  • Vikten av mänskliga rättigheter inom miljöområdet
  • Nationella juridiska framtidsscenarios inom klimatområdet
  • Nationella framtidsscenarios för medborgares och miljöorganisationers juridiska rätt
  • Hur olika framtidsscenarios kan påverka samhälle och företag

Kursen passar dig som vill arbeta mer med klimat/miljö mot civilsamhälle, politik och företag, eller få bättre grundkunskap och förståelse för skeenden inom mänskliga rättigheter, klimat och miljö. Kursen kommer däremot inte fördjupa sig i miljöbalken.

Upplägg

Miljö- och klimatlagstiftningens roll i samhället utvecklas konstant. Men hur väl har internationella överenskommelser egentligen implementerats nationellt? Biologen och journalisten Samuel Avraham utgår ifrån FN-rapporten ”The Environmental Rule of Law” och beskriver klimat och miljölagstiftningens globala utveckling, samt konsekvenserna av att inte inkludera civilsamhället. Dagens deltagare får med sig en sammanfattning av FN-rapporten som Tell Us tagit fram.

Olivia Linander, klimatkämpe och utbildare om aktivism och folkrörelser, lyfter med avstamp i FN-rapporten den gemensamma utmaningen att stärka civilsamhället i Sverige. Hon presenterar exempel på erfarenheter från den svenska miljörörelsen, som när hon 2016 deltog i en stämningsansökan mot den svenska staten för sin bristande klimatpolitik.

Beatrice Rindevall, VD på Tell Us, går igenom juridiska skeenden inom klimat- och miljö, som nya svenska klimatlagen, en aktuell riksdagsdebatt om civil olydnad och hot mot miljöaktivister i världen.

Därefter blir det ett samtal mellan föredragshållarna och Emma Lund, advokat med inriktning miljörätt på Fröberg & Lundholm Advokatbyrå i Stockholm som tidigare tjänstgjort vid mark- och miljödomstolen i Nacka, samt Oscar Alarik, chefjurist på Naturskyddsföreningen.

Deltagarna kommer kontinuerligt få tillfälle att ställa frågor till föreläsarna och panelen. Anmälan sker senast den 18/4 via den här länken.

Avgift: 2900 kr + moms. I avgiften ingår fika.

Lokal: På Forum Syd
Alsnögatan 7, 116 41 Stockholm (Karta)
Busshållplats: Danvikstull

Kontakt för mer information: samuel@tell-us.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s