Vi lever i en historisk tid

Enligt WWF:s nya rapport ”10 signaler – bevis på att den gröna ekonomin är på väg” kommer 2019 att bli helt avgörande för världsekonomin.

På en allt större del av marknaden tappar den fossilbaserade ekonomin mark till den ”gröna” ekonomin. Trots att det tragiskt nog investerades 103 miljarder dollar i fossildrivna kraftverk under 2017, låg de gröna investeringarna nästan tre gånger högre – på totalt 280 miljarder dollar.

Hälften av allt kol i USA ägs av företag som nu är bankrutta. Kina avbröt under 2017 långtgående planer på att bygga 151 kolkraftverk och 40 procent av landets totala kolkraft går back. Fossilindustrins arbetstillfällen förväntas minska med 30 procent, vilket innebär att 8,6 miljoner anställningar kommer att försvinna till år 2050.

Många företag insåg efter Parisavtalet att det låg i deras egna intresse att bidra till en lindring av klimatförändringarnas effekter. Andra inspirerades av initiativ som Climate Action 100+, ett nätverk av investerare som hanterar över 32 miljarder dollar i hållbara tillgångar. Tillsammans uppmanade de företag att minska sina utsläpp av växthusgaser över hela sin produktionskedja. Ett viktigt första steg för att vi ska ligga i linje med ett globalt uppvärmningsmål på långt under 2 grader Celsius.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s